Jin's blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Neviditeľné zrkadlo človeka

Život je bumerang...

„Čo zaseješ, zožneš.“

„Ako sa do hory volá, tak sa z hory ozýva.“

„Aké požičaj, také vráť.“

„Život je ozvena.“

Všetky tieto výroky hovoria o jednom a tom istom – princípe karmy.

V „krajinách západu“ je tento pojem známy rovnako, ako kresťanský dedičný hriech. Málokto si však uvedomuje, že karma a dedičný hriech sú vo svojej podstate totožný pojem. Veľa ľudí si teraz asi povie, že to je nemožné. Takže čo je vlastne dedičný hriech a čo karma?

Dedičný hriech je podľa kresťanstva prvý hriech prvých ľudí – Adama a Evy. Je to hriech, ktorý spáchala Eva, keď postavila svoju vôľu nad vôľu Boha tým, že odtrhla jablko zo zakázaného stromu. Treba si uvedomiť, že nositeľom hriechu nie je len žena, ale aj muž, pretože Adam, ako prvý muž, prijal toto jablko od Evy a tým sa hriech preniesol aj na neho. To je dedičný hriech, prvý hriech.

Prečo dedičný? Pretože muž oplodňuje ženu, čiže muž je podľa kresťanstva prenášač hriechu. Kresťanstvo vychádza z viery, neskôr vedecky dokázaného faktu, že každé dieťa je do istej miery totožné s rodičmi. Vedecky povedané – každé dieťa v sebe nosí gény oboch rodičov, teda vo veľkej miere má aj rovnaké vlastnosti. Jednou z nich je aj falošný pocit nadradenosti. Dá sa teda povedať, že od narodenia je človek postavený pred výber medzi dobrom a zlom. Dedičný hriech je vo svojej podstate varovanie. Varovanie pred samoľúbosťou, nadradenosťou svojej vlastnej vôle nad vôľu Boha, a teda nad skazenosťou duše, pretože všetci sme podľa kresťanstva potomkovia Adama a Evy.

Čo je karma? Karma by sa dala charakterizovať ako princíp návratnosti. Keďže karma sa dá pokladať za nadčasový, univerzálny zákon existencie, je tým istým, ako dedičný hriech. Karma je neviditeľné zrkadlo človeka. Kým kresťania veria, že dedičného hriechu sa zbavia krstom, karma neodpúšťa. Krutá, môže sa zdať, ale spravodlivá.

Podstata karmy spočíva v tom, že človek je predom odsúdený k utrpeniu. Vychádza z predpokladu, alebo viery v reinkarnáciu – znovuzrodenie (v prípade kresťanstva sa dá hovoriť o prenose hriechu na ich deti, čo je vlastne to isté ako znovuzrodenie, keďže každé dieťa v sebe polovicu z otca a polovicu z matky – znovuzrodenie oboch v jednom). Tak, ako v kresťanstve sa verí, že každé dieťa v sebe nosí dedičný hriech, rovnako je to aj v prípade karmy. Rozdiel je v tom, že podstata karmy vychádza z presvedčenia, že každý človek (duša) sa rodí znova a znova, na rôznych miestach, v rôznych rodinách, s rôznymi možnosťami preto, aby sa jeho hriechy z tohto života, ale aj tých minulých, zmazali tým, že každý sám a na vlastnej koži prežije zlo, ktoré spôsobil a z toho sa poučil na ceste za dokonalosťou, osvietením, večným životom v pokoji, blahu a harmónií. To je dôvod, prečo karma a dedičný hriech sú tým istým vo svojej podstate. Obe tieto veci nám ukazujú, že človek má možnosť vybrať si, na ktorú stranu sa prikloní. Či na stranu dobra, či zla. Rozdiel je len v podobe očistenia sa. Kým kresťanstvo verí, že konanie dobrých skutkov, spovedanie sa a krst sú cestou k večnému životu v nebi, karma zastupuje hneď niekoľko kresťanských pojmov. Sú to pojmy ako dedičný hriech, posledný súd a očistec.

Prečo dedičný hriech už bolo povedané – prenášanie hriechu z jednej existencie na druhú. Posledný súd sa dá pokladať za súčasť karmy preto, že v kresťanstve je to súdenie duše za jej skutky na Zemi. Karma súdi človeka tým, že mu dopraje „to potešenie“ prežiť si na vlastnej koži všetko zlé, čo kedy spôsobil a tým sa poučiť. Očistec je podľa kresťanstva miesto, kde si duše odpykávajú tresty za svoje hriechy. Rovnako je to v prípade karmy práve tým, že človek má možnosť prežiť všetko zlé čo kedy spôsobil sám na sebe. Kým podľa kresťanov je očistec miesto, v ponímaní karmy je to každé znovuzrodenie, každý z mnohých životov, až kým sa duša (človek) nepoučí, teda neočistí. Karma by sa dala charakterizovať ako boží mlyn. Božie mlyny melú pomaly, ale isto. Karma súdi pomaly, ale isto.

Výroky, ktoré sú uvedené na začiatku tohto článku hovoria o podstate karmy. Istotne si každý všimol, že niekto má šťastie, niekto smolu, a niekto povie, že všetko je náhoda. Ani jedno z toho nie je pravda. Všetko je karma – čo zaseješ, zožneš. Ľudský život je pôda. Skutky sú semená a to, čo prežívame sú plody. Dá sa povedať, že nevedomosť si zla spáchaného v minulých životoch je nevýhoda, pretože človek potom nevie, čo vlastne je alebo nie je trestom. Ale treba si uvedomiť, že duša je večná. Či už podľa kresťanstva, hinduizmu, budhizmu, islámu a iných náboženstiev. Takže duša po znovuzrodení si pamätá svoje tresty, svoje zlé skutky a vie, čo je a čo nie je trest.

Kým vedomie človeka je prenášačom informácií k duši, intuícia je prenášačom informácií k vedomiu. Takže ak sa každý bude spoliehať na intuíciu, bude konať v súlade s karmou a tým môže odčiniť svoje hriechy. Inak povedané – je potrebné neubližovať myšlienkami, ani slovami, ani skutkami. Ako povedal Buddha: „Ovládnite svoje myšlienky, ovládnite svoje slová, a nedovoľte svojmu telu konať akúkoľvek ujmu.“ Zlo plodí len zlo a preto nikdy nemôže znegovať samo seba. To môže len presný opak zla – dobro.

„Najlepší spôsob predpovedania svojej budúcnosti je vytvárať ju.“ Abrahám Lincoln


Život | stály odkaz

Komentáre

  1. jin
    zabudol si napísať ==autora
    publikované: 07.08.2013 16:07:41 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  2. vasilisa26
    Ak myslíš autora tohto príspevku, tak tým som ja.
    publikované: 07.08.2013 19:19:22 | autor: jin (e-mail, web, autorizovaný)
  3. jin
    blog je tvoj, článok je tvoj, ale je to výcuc z knihy Lindy Goodmanovej Hviezdne znamenia. Nie je predsa hanba odporúčať knihu, ktorá nás oslovila.
    mňa určite oslovila, preto viem, odkiaľ si čerpal
    publikované: 08.08.2013 17:25:53 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  4. vasilisa26
    Nie, istotne nie je. Ak si si všimla, tak sú tam výroky Buddhu a Lincolna, takže nemám problém odvolávať sa na niekoho/niečo. Ale pravdou je, že toto je moje osobné pozorovanie. Vlastný pohľad na podobnosti. O knihe, ktorú tu spomínaš som nikdy nepočul. Ver mi alebo nie, ale je to tak. Každopádne zaujalo ma tvoje spodobnenie, takže si ju zoženiem. :)
    publikované: 08.08.2013 19:29:12 | autor: jin (e-mail, web, autorizovaný)
  5. jin
    spodobenie to nie je.toľká zhoda neexistuje!!!!!!!!!!!možno , že je to vytrhnué z článku, ale je to Goodman. práve ten Lincoln mi z tej knihy utkvel v pamäti.
    publikované: 10.08.2013 13:14:14 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  6. vasilisa26
    Neexistuje? Všimla si si, že počas celej histórie ľudstva ľudia prichádzali furt na to isté? V rôznych obmenách vyjadrenia, ale podstata bola tá istá? To o niečom svedčí nemyslíš? Ale nenútim ťa veriť mi. Si slobodná bytosť so slobodou výberu. Ja ťa nútiť nebudem, nechcem a ani nemôžem. Ver, never, tvoja vec. Ja viem svoje, ty zas svoje. A tak to má byť...
    publikované: 10.08.2013 21:57:49 | autor: jin (e-mail, web, autorizovaný)
  7. jin
    tak ti gratulujem! si jeden z vyvolených.
    publikované: 11.08.2013 19:46:52 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  8. vasilisa26
    Netreba gratulovať. Stačí otvoriť oči, vnímať, všímať si, cítiť a porovnávať. Keby toto ľudia robili, veľa z nich by prišlo na veľa vecí. Trebárs aj na toto vyššie napísané...
    publikované: 12.08.2013 05:50:19 | autor: jin (e-mail, web, autorizovaný)
  9. jin
    o tom hovorím. si jedným z vyvolených. aj ja! Chodím s otvorenými očami, ne/počúvam, ne/cítim, ne/porovnávam. a ešte robím všetko s otvoreným srdcom a duchom. o tom, čo si hore napísal, som sa nevyjadrovala, hoci to, že som spomenula autorstvo, ti mohlo otvoriť tretie oko, aby si pochopil
    publikované: 12.08.2013 18:51:22 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  10. vasilisa26
    No, tretie oko ak to chceš takto nazývať mám otvorené už x rokov. Od kedy sa pamätám. Ale nepáči sa mi, že hovoríš o vyvolenosti. Ty, ja a každý ako my sme len obyčajní ľudia. Ničím sa nelíšime od ostatných. Každý môže cítiť, vidieť, vnímať všetko, čo my. Nie je to nič špeciálne, čo by nás robilo lepšími od iných. Aspoň ja to tak vnímam. Som obyčajný chalan, nič a nik viac. Len človek, čo poznáva seba a svet bez ilúzií.
    publikované: 12.08.2013 18:56:13 | autor: jin (e-mail, web, autorizovaný)
  11. jin
    ==Ničím sa nelíšime od ostatných== myslím, že sa mýliš. keď sa pozrieš na zem, opíšeš to, čo vidíš rovnako, ako ja? ke´d vidíš bezdomovca, máš rovnaký názor naň, ako ten, čo od neho práve odišiel? Čiže môžu myslieť, vidieť, cítiť ak chcú, vidieť to, čo vidíš, cítiš, vieš ty, len vtedy, ak sú osvietení. Môže sa kazateľom/nemyslím kňazom/ stať každý a budú ho všetci počúvať, rešpektovať a pôjdu jeho cestou? porozmýšľaj o tom.
    a ak veríš na karmu, myslíš, že máš aj všetkých ľudí okolo seba rovnako veriacich?
    publikované: 12.08.2013 19:38:02 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  12. vasilisa26
    Chceš na to odpoveď? Karma je v podstate jeden z univerzálnych zákonov, takže v ňu veríme všetci. Nazvi to zákon akcie a reakcie ak chceš. Presne to totiž karma je. Akcia s reakciou. Aké dáš, také dostaneš. A či všetci veríme v to isté? Samozrejme! Všetci do jedného. Miet žiadnej výnimky. Jedine rozdiel v uhle pohľadu. Je jedno na čo to aplikuješ pretože každý, kto verí v istú formu dobra alebo zla, verí automaticky aj v opak. Takže áno, všetci veríme v to isté, rozdiel je len v úrovni vnímania a v uhle pohľadu. Ku kazateľovi - kázať, poúčať a pod nemôže nik! Nikdy! Taký človek je pokladaný síce za učiteľa, ale učiteľom nie je. Vezmi si to na kohokoľvek chceš - Buddha, Ježíš, Mohamed... Všetci len ukazujú istý smer, ale jediným učiteľom, ktorého každý z nás máme sme my sami. Jedine ty sa môžeš niečo naučiť. Nik iný ťa to nenaučí. A teda samotní kazatelia sú len ukazovateľmi niečoho, čo stojí za povšimnutie, ale stále je to len a len o tebe, či sa tam pozrieš a čo uvidíš. A k osvieteniu - ani jeden z nás nie sme osvietení. Sme len "hore". Nespíme, ale k reálnemu osvieteniu máme veľmi ďaleko. Toď môj názor
    publikované: 12.08.2013 19:48:26 | autor: jin (e-mail, web, autorizovaný)
  13. jin
    sám si si odpovedal. všetci sme si rovní. zákon negácie platí vždy a všade, preto platí, nie všetci sme si rovní, nie všetci rovnako zmýšľame.
    nič som nehovorila o kázaní, teda o jednosmernom poučovaní, ale v rozoberaní povedaného.
    v karmu všetci neveria, lebo by sa nesprávali tak, ako sa správajú. nie všetci vedia, že aj Newton sa jej držal a stal sa slávnym. sami sebe nemôžme byť učiteľmi, učiteľmi sa môžeme stať, ak máme dobrých kazateľov. osvietený si vždy, ke´d hľadáš a nájdeš.
    neberiem ti názor. mám k nemu iný uhoľ pohľadu.
    publikované: 12.08.2013 20:00:38 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  14. vasilisa26
    A predsa potvrdzuješ moje slová! Negácia je, lebo sme v duálnej realite aj keď len málokto vidí, že dualita je len ilúzia. A ja som netvrdil, že sa líšime ;) Len, že máme iné vnímanie a že každý z nás je rovnaký. Nik viac, nik menej :) mimo to, v karmu veríme všetci, len si to neuvedomujeme. To je rozdiel. Ja napríklad neverím v Boha (ako všemocnú bytosť) a predsa môžeš pokojne povedať, že áno, lebo verím, že všetci sme jedno a ako hovorí kresťanstvo - človek bol stvorený k obrazu božiemu. Takže aký je v tom rozdiel? len interpretácia. Chápeš? Nepochybujem! Obaja vlastne stále hovoríme to isté, len inak interpretované a inak podané, ale podstata toho, čo hovoríme, je rovnaká :)
    publikované: 12.08.2013 20:07:13 | autor: jin (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014