Jin's blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Priateľ strach

Už viac nemať strach zo strachu

Strach. Jedno z najhroznejších slov ľudskej reči. Zároveň jedna z najsilnejší emócií, pocitov, ktoré môžeme zažiť. Môže nás zničiť alebo nám môže „osvetliť“ tie časti z nás, ktoré sme dovtedy nevideli. Môže byť tým najstrašnejším nepriateľom alebo jedným z najsilnejších spojencov.

Aká je podstata strachu? Prečo sa bojíme? Čoho sa vlastne bojíme? Dá sa strachu zbaviť? Je možné nikdy sa nebáť? Je možné nad strachom zvíťaziť? Čo vlastne strach je? Odkiaľ sa berie?

Strach...

Ten, kto povie, že sa nebojí, že nemá strach, je buď blázon, alebo hlupák. Na celom svete niet osoby, ktorá by sa nebála. Všetci sa bojíme. Každý z nás má toho svojho „démona“, s ktorým bojuje. Týmto démonom môže byť čokoľvek. Môžu ním byť iní ľudia, môžu ním byť pavúky, môže mať podobu strachu z výšok, zo spoločnosti, z rodičov, školy, čohokoľvek. Nedá sa mu vyhnúť a niet pred ním úniku. Je našou súčasťou tak, ako my sme súčasťou našej planéty. Rovnako, ako my by sme neboli bez nej, nebol by ani strach bez nás.

Odkiaľ sa berie strach? Berie sa z nás. Ukrýva sa v nás. Je nami. Náš strach je prejavom toho, kým sme.

Čo teda je strach? Je to prejav našej neistoty. Nášho nedostatku viery v nás samotných. Strach je odrazom, reflexiou na nepoznané. Na externý svet. Na všetko okolo nás, čo nepoznáme, čomu neveríme.

Je možné nad strachom zvíťaziť? Áno, je to možné. Dokáže to každý človek. Niekomu to ide ľahšie, niekomu ťažšie. Záleží na intenzite tohto pocitu, tejto emócie.

Ak sa nad ním dá zvíťaziť, je možné sa nikdy nebáť? Nie, to možné nie je. Človek, ktorý sa nebojí neexistuje. Stačí sa trochu zamyslieť. Všetci ľudia majú pocit neistoty v istých chvíľach, z istých vecí. Neistota, čo i len tá najmenšia, je súčasťou strachu. Zaváhanie, čo i len najkratšie, je súčasťou strachu. Všetko, čo spôsobuje stratu sebadôvery, je súčasť strachu a strach samotný.

Dá sa strachu zbaviť? No, to závisí na uhle pohľadu. Je možné sa zbaviť istých príčin strachu a teda aj strachu z nich. Ale strachu ako takého sa zbaviť možné nie je. Jediná cesta, ako sa strachu zbaviť úplne je zomrieť alebo prestať cítiť. Lenže prestať cítiť znamená prestať byť. Prestať mať vedomie. Nevnímať, v podstate nežiť.

Čoho sa bojíme? Čo spôsobuje to, že sa bojíme? Hovorí sa, že ľudia sa boja rôznych vecí. Výšok, hadov, pavúkov, netopierov, uzavretých priestorov, samoty, rodičov a iných ľudí, školy, skúšok, všetkého možného. Ale ani jedno z toho nie je pravda. I keď sa strach prejavuje ako reflexia na externý svet, teda všetko okolo nás, samotný strach je prejavom nedostatku dôvery v nás samotných. To znamená, že sa bojíme seba samých. Môže to znieť šialene, ale je to tak. Zamyslite sa. Ak sa človek bojí napríklad hadov, bojí sa ich ako bytostí? Nie. Bojí sa toho, že mu ublížia. Lenže strach z ublíženia je strach z nedôvery v to, že to zvládneme, prežijeme. Je to nedostatok dôvery v naše vlastné schopnosti. Človek, ktorý sa bojí výšok povie, že sa bojí pádu. Lenže, prečo by mal padnúť? Prečo by mal „zletieť“ z hory, domu, čohokoľvek? Netvrdím, že sa to stať nemôže, pretože možné je všetko, ale padnúť môže aj človek, ktorý sa výšok nebojí. Zas a znova je to nedostatok dôvery v naše schopnosti, v nás samotných. Takto by sa dalo pokračovať do nekonečna. Ale zamyslite sa trochu...

Aká je teda podstata strachu? Strach je naším sprievodcom počas procesu poznávania seba samotných. Ukazuje nám, v ktorých častiach nášho JA, našej osobnosti, nemáme dostatok istoty, dostatok dôvery. Ukazuje nám naše slabé miesta. Človek, ktorý si uvedomí, že strach je jedným z jeho najsilnejších spojencov, dosiahne neuveriteľnej vnútornej úľavy. Bude ho vítať, radovať sa z neho a bude vďačný zato, že ho má. Lebo strach je len prejavom nášho nedostatku dôvery v naše schopnosti. Jedine ten, kto má odvahu postaviť sa svojmu strachu, pozrieť sa mu do tváre a povedať mu – Sleduj! Ja to dokážem! – sa môže od strachu oslobodiť a tým získať dôveru v seba samého. Strach nám ukazuje naše slabosti, nedostatky dôvery, hranice a obmedzenia. Jeho podstatou je ukázať nám, že stále sa máme čo učiť. Že stále je na sebe čo zlepšovať, a že je v našich silách to dosiahnuť.

Buďte vďační za svoj strach. Je to priateľ, ktorý je stále s vami, a ktorý vám bude vždy pomáhať na ceste životom k poznaniu seba samých. Viďte v ňom spojenca a nie nepriateľa, lebo ak v ňom budete vidieť nepriateľa a budete mať strach zo strachu samotného, tak zaručene prehráte...


Život | stály odkaz

Komentáre

  1. jin
    ==Jediná cesta, ako sa strachu zbaviť úplne je zomrieť alebo prest.==druhou cestou je cesta potláčania do podvedomia
    ===To znamená, že sa bojíme seba samých.=== nie samých seba. Bojíme sa druhých,dôvodu, že nebudeme mať silu vzoprieť sa
    ===Strach nám ukazuje naše slabosti, nedostatky dôvery, hranice a obmedzenia.==áno, s týmto súhlasím
    ===Buďte vďační za svoj strach. ==aako by som mohla byť vďačná za niečo, čo mi nedá spať, čo mi roztrasie ruky, čo mi stiahne hrdlo, čo mi v budúcnosti len chorobu prinesie?
    A čo takto si povedať: čo sa mi môže stať, keď mu budem oponovať. Veď ma nezastrelí, môže len vyhubovať a to dokážem i ja. hne´d je polovička strachu za vami. a druhá sa stratí, ke´d na "problém " prestanente myslieť, lebo ten sa zrazu akoby zmenšil, klesol na dôležitosti. takto ssa dá potláčať a brániť strachu, že sa mu človek postaví
    publikované: 23.08.2013 20:36:26 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Vasilisa26
    Potláčanie strachu do podvedomia nie je zbavenie sa strachu. Ten tam stále je a skôr alebo neskôr sa znova objaví v plnej sile. Uvedom si, že všetko , čo zatlačíš do podvedomia, si síce nemusíš uvedomovať, ale cítiš to a zvyčajne nemáš istotu, čo to je. Takže nie, strachu sa dá zbaviť len smrťou alebo necítiť a to sa nedá, pokiaľ žiješ a prebiehajú v tebe chemické procesy, ktoré spôsobujú reakcie tela na jednotlivé podnety aj formou pocitov. Zamysli sa trochu ;)
    Bojíme sa samých seba. Už vo vlastnej vete si protirečíš jej koncom - dôvodu, že nebudeme mať silu vzoprieť sa... Tú silu musíš nájsť v sebe a teda bojíš sa toho, že ju nenájdeš. To znamená vlastnej neschopnosti a to je zas len strach zo seba. Nedôvera sebe samej ak chceš. Ublížiť a vystrašiť ťa môže len ten/to, komu/čomu to dovolíš.
    K vďačnosti? Na tvojom mieste by som bol rád, že sa nájdu situácie, kedy sa strachom klepeš. Ukazujú ti tvoju slabosť. A to, či sa jej poddáš alebo nie je otázka prístupu. Ja svoj vlastný strach vnímam ako niečo, čo na mňa kričí - poď! ukáž mi čo v tebe je! dokáž, že na to máš! - a to mi dáva silu čeliť mu. Je to len otázka prístupu.
    Čo sa týka postupu, ako vlastný strach prekonať, ten už si musí nájsť každý sám. Ale najlepšie (podľa mňa) je prijať situáciu takou, aká je. Nebojovať proti nej, len ju skúmať a prispôsobovať sa jej. Nemyslieť nato, čo keby toto, čo keby tamto, sústreďovať sa na prítomnosť. Vieš, je jedno ako niečo dopadne. (Pokiaľ to neznamená umrieť) Vždy totiž aj s následkom môžeš pracovať. Pouvažuj trochu. Verím, že prídeš na isté veci, ktoré som nespomenul (ani v článku, ani komentári), ktoré ti pomôžu prekonať vlastný strach a vnímať ho ako pomocníka, lebo každý strach je VŽDY len nedostatočná dôvera vo vlastné schopnosti, možnosti, vlastnú silu a seba samého.
    publikované: 24.08.2013 06:53:51 | autor: jin (e-mail, web, autorizovaný)
  3. jin
    ===Na tvojom mieste by som bol rád, že sa nájdu situácie, kedy sa strachom klepeš. ==takúto ssituáciu som pradávno nezažila. a už vôbec nemôžem prijať situáciu aká je. Strach nie je pomocník, je despota a preto sa mu nikdy nepodvolím, ani neprispôsobím. to je o sile vôle a o potláčaní=nepripúšťaní si niečoho nhmatateľného, z čo by ma ničilo a hlavne ničilo moje zdravie.
    Vlastné schopnosti si pripúšťajú optimisti, ale pesimista je v neustálom strehu, či niečo nepokazil; na každom kroku čaká pochvalu, ak nie, je nešťastný a v strachu. o čom by bol život, keby som mala takto žiť? A tú silu, ktorou sa nie vždy môžme vzoprieť...nuž nemohúcnosť matky, keď vidí, ako jej dieťa nevládne padá k nohám. Vtedy má strach! ale len okamih! nesmie sa mu poddať! Musí pomáhať zachraňovať dieťa. Potlačí ho, aby mala jasnú myseľ a konala s rozumom. A to je sila. Takže nie horekovať, nie prispôsobovať sa, ne podávať sa a príjímať, ale vzoprieť sa a prekonávať po krôčiku samého seba. napr tým, čo som písala 23.08.2013 v poslednom odstavci
    publikované: 25.08.2013 11:57:06 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Vasilisa26
    Každý sa so svojim strachom musí vysporiadať sám. Niekto bojuje, niekto sa mu poddá, niekto ho akceptuje a využije. Je to len otázka prístupu. Nenútim ťa, aby si na veci hľadela tak, ako na ne hľadím ja, a aby si konala tak, ako ja. Ja ponúkam len svoj pohľad, založený vždy na vlastných skúsenostiach. Ber/nechaj. Výber je vždy na tebe. Ja osobne sa svojho strachu nebojím a ak aj cítim strach v nejakej situácií, nikdy ma nepremôže. Ani keby mi šlo o život (a už mi šlo). Prijmem ho a pretvorím na svoju hnaciu silu. Ako som napísal, každý sa s ním vyrovnáva po svojom. Akceptujem tvoj postoj a tvoj názor. Ja mám svoj a tým sa riadim... Vždy je to len vec voľby a z nej vyplývajúceho prístupu. Jediné, čo robím je, že ponúkam svoj postoj založený na vlastných skúsenostiach. Buď ti niečo dá, alebo nie. Vždy je to len výber...
    publikované: 25.08.2013 17:02:11 | autor: jin (e-mail, web, autorizovaný)
  5. jin
    tak, tak. treba akceptovať názor. len nesmieš používať pri tom také výrazy ...uvedom si...pouvažuj trochu...lebo to je , ako by si povedal, nemáš pravdu . Aj ja som rozoberala vlastné a ponúkam radu. každý sa môže rozhodnúť, ako chce a v tom sme jednotní. len darmo budeš, v prenesenom obraze, hladnému hovoriť, že hlad neexistuje. uhol pohľadu. preto si myslím, že vôbec nie je zlé, keď si oponujeme, aj v príkladoch, lebo niekto mladý, ktorý ešte nemusí zaujať správny postoj, možno si z našej rozpravy niečo vyberie.
    publikované: 25.08.2013 21:02:44 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Vasilisa26
    ak to tak vyznelo, ospravedlňujem sa. myslené to tak istotne nebolo :)
    publikované: 27.08.2013 04:42:12 | autor: jin (e-mail, web, autorizovaný)
  7. jin
    nemusíš sa. veď sa neideme pobiť. či?
    publikované: 27.08.2013 19:09:56 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Vasilisa26
    Nie, nejdeme. Ale priznať si chybu dokáže málokto. A ja si svoje chyby priznávam. :)
    publikované: 28.08.2013 04:46:01 | autor: jin (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014