Jin's blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ilúzia vlastníctva

Naše životy nám nepatria...

Celý život si naivne myslíme, že niečo vlastníme. Že to, čo si kúpime za peniaze, vymeníme s niekým iným alebo dostaneme od niekoho, sa stáva naším vlastníctvom. Že tá vec, ten daný predmet, po ktorom sme túžili nám zrazu patrí.

Vlastníctvo je len ilúzia. V skutočnosti nám nikdy nič nepatrí. Nepatria nám veci, ktoré nosíme. Ani byty, v ktorých bývame. Dokonca ani autá, ktoré nás vozia. Ale zo všetkého najviac si nepatríme ani my. Nepatria nám naše telá, ani životy.

Radikálne? Istotne! Nereálne? Vôbec!

Všetko hmotné v tomto svete sa raz skončí. Nie len v tomto svete, ale aj v celom vesmíre. Pretransformuje sa to do niečoho iného. Tak je to aj s nami, našimi životmi a telami. Náš život, presne ten, ktorý teraz vedieme, sa zmení len na spomienku v mysli niekoho iného. Naše telo prestane po rokoch existovať a zmení sa na prach, živnú pôdu pre iné organizmy, na minerály a kopu kostí. V podstate my prestaneme existovať.

Niekto sa spýta – ako je možné, že mi nepatrí môj život?

Odpoveďou je, že ak vás môže niekto o život pripraviť, potom vám patriť nemôže.

Niekto sa spýta – ako to, že mi nepatrí moje telo?

Telo je len bio-stroj. Bez vedomia sa nepohne. Nespraví krok, nenadýchne sa, nevstane a nebude vykonávať nejaké činnosti. Ak je raz telo bez vedomia, technicky vzaté je mŕtve. I keď v ňom napríklad prebiehajú isté prenosy dát, isté reakcie. Samo telo nezmôže nič. A zas a opäť platí, že ak vás môže niekto o vaše telo pripraviť, nemôže vám patriť.

Všetko čo je, všetko hmotné, je každému zapožičané len na určitú dobu. Všetko to je len v úschove, kým sa istá sila (Matka Príroda, Boh...) nerozhodne si vziať späť svoj majetok. Jediná vec, ktorá nám skutočne patrí je to, o čo nás nemôže nik pripraviť. Lenže môžeme prísť doslovne o všetko. O naše spomienky, o naše identity, telá, životy, autá, domy, rodiny, o všetko. Takže myslieť si, že mi niečo patrí, je skutočne naivné.


Ilúzie | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014